Delte mavemuskler og løb

Vi får mange spørgsmål om løb når man har en deling af mavemusklerne. Nogle vil gerne i gang med at løbe, andre ønsker ikke at stoppe med deres løb, da de føler sig frie når de er ude og løbe.

Langt de fleste træningsformer, deriblandt løb, kan gøres mavesikkert, ved at lave nogle justeringer på kropsholdning og vejrtrækning. Hvordan du gør det, vil vi gerne dele med dig her.

Hvordan påvirker løb delingen af mavens muskler?

Først lige en forklaring på hvad det vil sige at have delte mavemuskler, også kaldet Rectus Diastase. Delte mavemuskler er en adskillelse af six-pac musklens to halvdele i senen linea alba. Hvis musklerne ikke sidder hvor de fra naturens side skal sidde, kan de ikke hjælpe som de skal, og derfor bliver hele din kernes styrke udfordret.

Kernemuskulaturen skal hjælpe med at støtte rygsøjlen, den forbinder over- og underkrop, og så hjælper den med at holde dine organer på plads, så de ikke får for meget plads at skvulpe rundt på. Hvis dine mavemuskler ikke er hvor de skal være, bliver din kerne svag, og resten af kroppen bliver nødt til at kompensere for at kunne holde dig oprejst.

Løb er en stor fysisk udfordring

De fleste mennesker kan godt lide at blive udfordret, og det kan man gøre med motion. Løb er ingen undtagelse, men det er en stor fysisk udfordring. Hvis du løber uden at have den rigtige styrke og stabilisering i kernen, vil din krop forstærke sit kompenseringsmønster ved hvert eneste skidt.

Musklerne i ryggen og bækkenet vil forsøge at hjælpe og modvirke den manglende støtte i kernen, og det giver ofte muskelubalancer og smerter. Organerne fra mave og bækken vil falde ned i bækkenet, hvilket vil give en overbelastning af musklerne i bækkenet.

Maven vil også prøve at hjælpe til ved at spænde og spænde, og det vil ligge et yderligere pres udad på bindevævet (som egentlig skal prøve at holde musklerne sammen). Det er de mest almindelige kompensationsmønstre, vi ser.

Gode råd til dig der vil løbe nu

Løb kræver at du har en stærk krop og kan justere bækkenet rigtigt, for at din kerne kan hjælpe til som den skal. Vi vil gerne hjælpe dig med at blive stærk i din kerne, så du kan løbe. Det kan dog være, at du skal have helet dine mavemuskler først.

Hvis du gerne vil løbe nu og her, er der nogle råd du skal have med på vejen, for at give din krop de bedste forudsætninger for at løbe.

Vær opmærksom på din kropsholdning

Hvordan du står, er ofte også den måde du går og løber på. Hvis du flader sammen når du står, så flader du højst sandsynligt også sammen når du løber. Hvis du har tendens til at udad rotere dine fødder, så gør du det også når du løber. Så hvordan din krop er når du står, er en af de ting du skal være opmærksom på.

Din kerne kan bedst hjælpe dig når den er forlænget og aktiveret, og det vil sige:

  • Fødderne skal være parallelle med hinanden og der skal ca. være 1 hoftebreddes afstand mellem dem.
  • Knæene skal være lige over fødderne og ikke pege ind mod hinanden, og så må de ikke være overtrækket, da du så låser kroppen resten af vejen op.
  • Bækkenet skal være i neutralstilling, prøv at vippe bækkenet frem og tilbage stille og roligt til du har fundet ud af hvor det er helt lige. Du vil ofte kunne mærke en lille grundspænding i maven (maven spænder op uden at du gør det aktivt).
  • Ribbenskassen skal også være i neutralstilling og lige over bækkenet.
  • Skuldrene skal være ned langs siden af kroppen.
  • Hovedet skal kigge lige frem i horisonten, lad være med at kigge ned.

Når du har indstillet kroppen på denne måde, skulle det meget gerne være sådan, at der kører en lige linje ned igennem din krop fra dit øre til din skulder, ned til din hofte, videre ned til dit knæ og til sidst ned til din ankel.

Denne stilling er den bedste for din krop at løbe i, men det kan også godt være en hård stilling at være i, hvis du ikke har styrken til det.

Skift mellem løb og gang

Når du starter med at løbe, så start med at skifte mellem at gå og løbe, så din krop ikke når at blive alt for træt. Du har måske allerede sat kroppen på arbejde med den nye aktive stilling.

Få helet dine delte mavemuskler

Hvis du har brug for hjælp med at hele dine mavemuskler eller få mere styrke i din krop, så står vi klar til at hjælpe dig. Vi er både tilgængelige fysisk og online for konsultationer og personlig træning.

Vi har også et guidet 8 ugers online genoptræningsprogram, som hjælper med at samle dine delte mavemuskler. Tag fat i os hvis du har spørgsmål, vi er her for at hjælpe dig.

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her