Adam, 6 år, mave- og rygproblematikker, deltager af personligt træningsprogram

Adam er en skøn dreng, som blev adopteret fra Sydafrika da han var 8 måneder gammel. Adam var velernæret, og en stor dreng på 9,7 kilo da han kom til Danmark. Han var god til at ligge på maven, og kunne trille til begge sider. Han havde også lige lært at sidde selv.

Men Adam manglede spændstighed i kroppen. Han havde en smule navlebrok, og en meget stor udspilet mave. Adam brokkede sig ikke over at ligge på maven, men kunne ikke trække sig op når han holdt i sine forældres hænder – det var for hårdt.

Adams mavemuskler er delte

Adams navlebrok forsvinder af sig selv da han er 1½ år. Men hans udspilede mave er der stadig, på trods af masser af fysisk aktivitet. Adam har altid haft et stort behov for at bruge sin krop og mærke den.

På grund af sanseproblemer starter Adam på et gymnastikhold hos kommunen, hvor der er tilknyttet en fysioterapeut og en ergoterapeut. Adam har stor gavn af gymnastikken, hvor han går i 2 år.

Det er fysioterapeuten på gymnastikholdet, der oplyser Adams forældre om, at Adam har delte mavemuskler (rectus diastase), hvilket ergoterapeuten bekræfter.

Udtrættes hurtigt

Adam anbefales af fysioterapeuten at starte til sansegymnastik for hans muskel-led sans. Adam starter i september 2020, samtidig med, at han starter et privat sansemotorisk træningsforløb. Skolen ser at Adam udtrættes hurtigt, at han har brug for at røre sig og komme op og stå, og at det generelt er hårdt for Adam.

Adams forældre kan se, at Adams holdning forværres, og at han har brug for mere hjælp. Adams mor begynder derfor at søge på nettet, for at finde nogle øvelser målrettet delte mavemuskler, men finder ikke det hun søger efter.

Mødet med MavenogMig

Det er familiens lokale akupunktør, der fortæller om MavenogMig. Adams mor tager derfor kontakt, da hun havde læst om den splint MavenogMig bruger i deres programmer, som hun gerne ville prøve på Adam.

Adams mor får en god snak med Helle fra MavenogMig, som fortæller, at Adam har brug for et personligt træningsprogram for børn med delte mavemuskler, da splinten alene kun vil holdningskorrigere ham. Adams mor taler med Adams far, og de er enige om, at Adam skal prøve programmet.

Forløbet med Adam og hans familie starter op under Corona-nedlukningen. MavenogMig vil rigtig gerne hjælpe Adam, og vælger derfor helt ekstraordinært at lave et personligt træningsprogram til familien online, hvilket stiller ekstra store krav til både forældrene og behandlerne, især når du skal motivere og holde gejsten oppe på et 6-årigt barn.

Adams forløb

Adam kommer til en konsultation hos MavenogMig, hvor han får målt sin diastase og hans bindevæv. Han får en splint der passer til hans mave, og får udleveret de første øvelser han skal lave.

Adam skal udover at gå med sin splint mest muligt, lave øvelser 5 x 3 minutter dagligt. Det kan være svært når man er bare 6 år. Derfor aftales det med MavenogMig, at Adam skal bruge splinten og lave øvelserne, i det omfang det er muligt – med en gradvis øgning.

 • De første 3 dage har Adam brug for pauser for splinten
 • Adam går derfor med splinten på aftalte tidspunkter
 • Adam kan allerede efter 1 uge bruge splinten 24 timer i døgnet
 • Adams lærere er informeret om programmet og splinten, og er behjælpelige ved behov i skolen
 • Med forældrenes støtte får Adam hurtigt indarbejdet de udvalgte øvelser i hans dagligdag
 • At indarbejde øvelserne i dagligdagen har krævet en ændring af nuværende rutiner
 • Rutinerne der ændres i er:
  • Morgenrutinen, hvor der laves 2 øvelser
  • Efter skole, der laves 1 øvelse
  • Før aftensmad, der laves 1 øvelse
  • Efter aftensmad, der laves 1 øvelse

For at gøre det så overskueligt for Adam som muligt, har Adams forældre lavet et piktogram med tændstikmænd. Det skaber et godt visuelt overblik for Adam. Alle øvelserne er struktureret, og der er faste aftaler om hvornår og hvordan de skal laves.

Adam og hans forældre har aftalt, at det er en familieindsats der skal til, så både Adam og hans mor og far laver øvelserne sammen.

Motivationen kommer og går

Adams forældre måler Adams mave en gang om ugen, hvor de også tager et billede, for at synliggøre den flotte udvikling. Selvfølgelig kan motivationen svigte. Så prøver Adams forældre at motivere Adam lidt ekstra, fx ved at belønne Adam med noget han ønsker sig, eller ved at præmiere Adam for hans indsats, fx ved at gøre øvelserne til en konkurrence mellem Adam og hans forældre, hvor Adam selvfølgelig vinder.

Adams forældre forsøger også at gøre øvelserne sjovere, og er overbeviste om, at humor er et vigtigt element for at holde motivationen og gejsten oppe. De bruger blandt andet musik til øvelserne, og har også givet de forskellige øvelser sjove navne.

Adams status efter 6 uger

Adam startede med forløbet hos MavenogMig d. 8. februar 2021. Adam havde følgende problematikker da han startede:

 • Meget oppustet mave
 • Tobleronemave når han laver forskellige bevægelser, fx når han laver øvelser liggende på ryggen, hvor han belaster sit bindevæv
 • Meget luft i maven, prutter meget
 • Et stort lændesvaj
 • Et bækken der vipper forover
 • Spændinger i kroppen der fastholder ham i den foroverbøjede stilling
 • Problemer med natlig vandladning
 • Ustabilt bækken
 • Kan ikke lide at røre ved sin mave
 • Kan ikke lide at andre rører ved hans mave
 • Astma, og svært ved at hoste
 • Tidligere navlebrok

Adams forældre oplever, at det går rigtig godt, og at der er markante fremskridt. Det er tydeligt at se en væsentlig bedring på Adams mave, som ikke er så oppustet længere. Hans spændinger er også ved at blive løsnet op i kroppen. Adams lændesvaj er ligeledes i bedring. Om morgenen er det stadig tydeligt, men Adam er blevet god til at korrigere det, så snart han har været oppe i noget tid. Derudover oplever Adams forældre, at hans astma er i bedring, og at han nu kan hoste mere effektivt, hvilket er en positiv sidegevinst.

Nye øvelser hver uge

Adam får nye øvelser 1 gang ugentligt, som han bliver oplært i af behandlerne hos MavenogMig, så både Adam og hans forældre ved hvordan øvelserne skal laves. Adam kan godt opleve vanskeligheder ved øvelserne, og til tider kan det også gøre ondt i mavemusklerne.

Men den forskel de alle oplever ved at lave øvelserne, er meget motiverende, og de er enige om, at de for første gang har fat i noget der virker for Adam.  

Adams forældres tanker om forløbet

Efter det første møde med MavenogMig blev Adams far ked af det på Adams vegne, da han fik bekræftet, at Adam havde delte mavemuskler. Adams mor blev derimod enormt glad, over endelig at have talt med nogen, som forhåbentlig kunne hjælpe Adam med hans problematikker.

Adams mor siger: ”Vi vil gerne starte med at takke jer, fordi I valgte at hjælpe Adam. Jeg havde brug for hjælp til at hjælpe Adam med hans mave- og rygproblematik. Jeg kunne se, at i året 2020 blev Adams holdning forværret, og ingen vidste hvad man kunne gøre ved delte mavemuskler, når det drejede sig om børn. Det ved I, og jeres program har allerede nu gjort en tydelig positiv forandring for Adam”.

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her