Bækkenbundstræner med biofeedback

iEase bækkenbundstræner – opsummering af testforløb

Ca 400.000 danskere lider af inkontinens. Dette er et betydeligt problem, der kan påvirke den enkeltes hverdag i høj grad. Yderligere er der mange der ikke opsøger hjælp, grundet problemets intime natur.

Der har i fagkredse, på det seneste, været en intens debat om hvorvidt knibeøvelser er den rigtige træningsform for alle, eller om de i visse tilfælde ligefrem kan være skadelige… og man må konkludere at der er stor uenighed om emnet. Det der dog danner fælles grund for modparterne i debatten, er at knibeøvelserne har deres plads i et genoptræningsforløb, f.eks. efter graviditet og fødsel, eller ved specifikke bækkenbundsproblematikker. Knibeøvelserne kan nemlig, især i disse tilfælde, hjælpe med at genskabe kontakten til muskulaturen så man kan lære at aktivere den igen.

Vores erfaringer fra egne klienter er at inkontinens ofte kan hænge sammen med tilstanden rectus diastase. Du kan i vores tidligere blogindlæg læse mere om sammenhængen mellem inkontinens og delte mavemuskler.

Opsummering af testforløb
Vi har i løbet af efteråret 2014 haft mulighed for at teste iEASE bækkenbundstræner med biofeedback på en lille testgruppe. Vi vil her opsummere testforløbet og konkludere i hvilke tilfælde maskinen er et godt hjælperedskab til træning af bækkenbunden.

Vores testgruppe bestod af 10 kvinder der alle har født, og oplever gener med stressinkontinens på forskellige niveauer. Testprogrammet var opdelt i 3-ugers faser og træningen bestod af isoleret aktivering, samt funktionelle øvelser for bækkenbunden.

Beskrivelse af iEASE XFT-0010 – bækkenbundstræner med biofeedback
iEase maskinen giver dig live biofeedback, når du udfører træning af bækkenbunden, via en vaginal probe der lufttrykstilpasses. Maskinen har to funktioner:

 • Funktion 1 er et forprogrammeret trænings-/testprogram som er guidet via displayet og biplyde (også mulighed for lydløs). I programmet trænes det isolerede knib med både lange hold og hurtig aktivering af bækkenbunden. Efter endt program gives et styrkeniveau på en skala fra 1-9.
 • Funktion 2 er en ‘real time’ displayfunktion, der angiver tryk (mmHg) uden et forprogrammeret program. Dette giver dig mulighed for at øge sværhedsgraden af dit program, og bruge maskinen med andre programmer fra f.eks. en terapeut eller app.

Konklusion om brug af iEASE
Det har været rigtig spændende at teste iEASE både personligt og på vores testpersoner. Vi er selv meget begejstrede for maskinen. Vores endelige konklusion er at iEASE bør henvendes til personer med et behov for genoptræning af bækkenbunden.

Den vaginale probe, der gør det muligt at se live biofeedback på displayet, mens du udfører dine øvelser, viser dig:

 • Om du får fat i bækkenbunden
 • Hvor godt du får fat
 • Om du kan holde spændingen
 • Om du kan give slip på spændingen og slappe af i muskulaturen igen
 • Den hjælper dig med at genskabe kontakten til muskulaturen
 • Øger din bevidst omkring muskulaturen
 • Motiverende faktor i genoptræningen
 • Gør det muligt at måle fremgang over tid

Alle ovenstående punkter kan være store tvivlsområder hos mange som forsøger at træne deres bækkenbund. Dette er enormt demotiverende, og mange undlader samtidig at søge professionel hjælp. En af grundene til at vi godt kan lide iEASE maskinen, er at den giver kvinder en mulighed for at teste deres bækkenbund i rammerne af deres eget hjem, og derved muliggøre bedre genoptræning for dem, der ikke er parat til at søge hjælp af professionelle.

Udtalelse fra testperson:
‘’Ville anbefale den til andre der har behov for genoptræning af bækkenbund. Den er god til at få kontakt til bækkenbund og mærke aktivitet, så det også hen ad vejen bliver lettere at knibe ved andre øvelser/aktiviteter i løbet af dagen.’’

Vi mener ikke at maskinen skal bruges til daglig træning af bækkenbunden for altid. Vi mener at daglig træning, med maskinen, kan være gavnligt i et genoptræningsforløb, og at maskinen på sigt så kan bruges til at teste at styrken i bækkenbunden vedligeholdes.

Guide til brug af iEASE
Nedenfor er en guide til, hvordan du får størst glæde af træning med iEASE – bækkenbundstræner:

Funktion 1

 • Funktion 1 skal bruges som en guide til bækkenbundens styrke. Resultatet er relativt til ens eget udgangspunkt og til bækkenbundens funktion i hverdagen.
 • Vi anbefaler brug af funktion 1 dagligt i starten for at skabe en bedre kontakt til bækkenbunden og lære at knibe rigtigt.
 • Brug derefter funktion 1 hver anden eller tredje uge for at holde øje med at styrken vedligeholdes/forbedres. Notér altid styrkeniveau og dato, samt andre kommentarer til dig selv.
 • Når man skal skabe kontakt til bækkenbunden er det en god ide at starte liggende på ryggen med fødderne oppe på sofaen, eller andet i knæhøjde. Derved kan man bedre slappe ordentligt af i alle andre muskler. Med tid kan det isolerede knib også øves/testes i andre stillinger (stående, siddende, sideliggende).

Funktion 2

 • Funktion 2 kan bruges med et hvilken som helst program, som f.eks. fra en terapeut eller fra en app.
 • Brug funktion 2 når du får behov for at øge sværhedsgraden af dit træningsprogram.

Når kontakten til bækkenbunden er genoprettet er det vigtigt også at begynde på mere funktionel træning af bækkenbunden.

Disse anbefalinger er vejledende. Hvis du ikke mærker fremgang ved brug af maskinen, så er det vigtigt at tage kontakt til en professionel, der kan lægge et program der er tilpasset lige netop dig. Du kan med fordel bruge maskinen sammen med en professionel terapeut i et genoptræningsforløb.

Udtalelser fra testpersoner:

“Træningen føles lettere nu. Det er som om jeg har fundet min bækkenbundsmuskulatur. ‘’

‘’Kommentar til effekt af træning: Jeg har lige været igennem en uge med forkølelse og masser af nys. Og må sige at der er effekt af træning, da jeg ikke på samme måde er stressinkontinent når jeg nyser. Og derudover kan jeg hoppe 3-4 gange med min søn (16 kg) i armene før jeg kan mærke problemer, det kunne jeg ikke for en måned siden.’’

‘’Jeg oplever helt klart det er blevet nemmere at lave knibeøvelser. Det hjælper meget at få feedback fra apparatet. ‘’

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her