Rectus diastse: diagnose og genoptræning DEL 2

Og så kommer det store spørgsmål: Skal alle diastaser genoptrænes?

Man kan jo godt stille spørgsmålet hvorvidt det egentlig er nødvendigt at genoptræne en rectus diastase (og husk hvad definitionen af en rectus diastase er), hvis den ikke giver nogle umiddelbare gener lige nu? Måske er den ikke er særlig stor, bindevævet er rimlig fast og/eller der virker til at være god kontakt til / funktion af musklerne i dit core…

Det er altid vigtigt at genoptræne en rectus diastase og det er der flere grunde til. Læs nogle af dem her:

  • Ny graviditet – selv en lille diastase bliver hurtigt stor hvis kroppen udsættes for en ny graviditet.
  • Kompensering – selv en tilsyneladende ‘ubetydelig’ diastase udgør en svaghed / ubalance i dit core, som gør at kroppen vil kompensere en smule og på sigt lede til andre problemstillinger som dårlig holdning, spændinger mm. Træner du på høj intensitet er du ekstra udsat for at kompensere med et svækket core.
  • Undgå det lange genoptræningsforløb – en lille diastase hvor bindevævet ikke er meget skadet, kan genoptrænes forholdsvis hurtigt, men hvis man lader stå til og risikerer at diastasen forværres gør det genoptræningen  til en sværere og længere process.

Genoptræning – hvad handler det egentlig om?

Genoptræning og almindelig træning er to forskellige ting. Ved genoptræning handler det til at begynde med mere om at træne hjernen end det gør at træne musklerne. Forstået sådan at hjernen først og fremmest skal kunne rekruttere de rigtige muskler så man undgår kompensering. Kompensering saboterer nemlig genoptræning.

 rectus diastase: kompenseringsmønstre

For at kunne genoptræne en rectus diastase er det nødvendigt at genoprette normalfunktion i dit cores muskler og tage stresset af bindevævet så det kan få lov til at hele. Dette gør vi blandt andet ved at:

  • Skabe kontakt og genoprette nerveforbindelserne til Transversus abdominis (og resten af dit core hvis nødvendigt), ved isoleret muskelarbejde i den indledende fase samt taktil stimulering.
  • Genoptræne korrekt brug af Transversus Abdominis, og resten af dit core, funktionelt i hverdagen og ved helkropstræning.
  • Give dit core de mest optimale arbjedsforhold i hverdagen ved at korrigere kroppen til god ergonomi og korrekt holdning.
  • Aflaste bindevævet (linea alba) så det får ro til at hele, og positionere musklerne bedre så hjernen nemmere kan rekruttere dem, ved brug af genoptrænings Splint.

I mange tilfælde har kroppen tilpasset sig en kronisk dårlig holdning grundet svækkelse og/eller fysiske eller psykiske smerter, og her kan der være brug for supplerende manuel behandling.

I tilfælde at kejsersnit eller andre operationer på maven anbefaler vi altid arvævsbehandling, da arvævet kan hindre heling af de delte mavemuskler. I de fleste tilfælde starter vi med at guide i selvbehandling, og i andre tilfælde er det nødvendigt at vi giver behandling af arvævet. Det kan også være nødvendigt at arbejde med arvæv andre steder på kroppen.

Behandling af rectus diastase er, som med alle andre behandlingformer, mest succesfult når det individualiseres. Vi har dog også mange der har stor glæde af vores hjemmeprogram til genoptræningen.

Vi er glade for…

… ja, og stolte af, at være med til at sætte fokus på et emne der i høj grad har manglet belysning, og som er til stor gene for rigtig mange kvinder og mænd. Vi byder både debat og meget mere forskning velkommen i fremtiden, så flere kvinder og mænd kan få den rette hjælp, og vi glæder os over at andre dygtige behandlere begynder at slutte sig til med interesse for området.

De kærligste hilsner,

Helle og Sheila

PS. En lille kommentar om undersøgelser og forskning:
Vi læner os meget, i vores samfund, op ad studier, forskning og beviser. Selvom alle disse former for evidens og undersøgelser er vigtige, skal vi altid huske perspektivet. Alting er hele tiden i udvikling og om 10 år er svarene måske nogle andre, fordi vi bliver klogere og stiller andre og bedre spørgsmål. Når det gælder menneskekroppen så skal vi huske på at alle er forskellige, og at vi derfor igennem forskning og studier aldrig vil have de rigtige svar til alle.

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her