Psoas musklen – sindets muskel – den oversete muskel

Psoas er en del af en del af flere muskelgrupper der tilsammen hedder iliopsoas, i daglig tale kaldet hoftebøjerne. Når man taler om psoas problematikker, så er det ofte psoas major musklen vi taler om.

Psoas major musklen er en meget overset muskel, som burde få langt mere opmærksomhed fra sundhedsfagfolk, da dets indvirken på hele kroppens funktion er mangfoldig. Musklens gener kan samtidig være utrolig generende.

I MavenogMig behandler vi delte mavemuskler. Vi har en holistisk tilgang til behandling, herunder også hvordan psoas musklen kan indvirke og hæmme din genoptræning, hvis du har en stram og uelastisk psoas muskel. For at forstå vigtigheden af musklen er det nødvendigt at fortælle om psoas major som en fysisk men også mental muskel.

Psoas – en alsidig muskel med mange funktioner

Psoas major har mange funktioner, og er især vigtig for:

 • Bækkenet
 • Rygsøjlen
 • Hofterne

Musklen spiller også en stor rolle for:

 • Åndedrættet
 • Organer
 • Følelser
 • Overkrop og underkrop – herunder kropsholdning

Når vi arbejder med delte mavemuskler i MavenogMig, så arbejder vi meget med kropsholdning og at styrke kroppen, således at du bruger din krop på den mest hensigtsmæssige måde.

En stram og uelastisk psoas muskel hæmmer genoptræning af delte mavemuskler

Vores specialiserede genoptræningsprogram arbejder med øvelser baseret på det naturlige åndedræt og kropsholdning, og her kan en stram eller uelastisk psoas muskel hæmme genoptræningen af delte mavemuskler. Årsagen er, at en uelastisk hoftebøjer fx kan trække ryg eller bækken skæv, hvis den ene side er mere uelastisk end den anden.

Hvis du har en uelastisk hoftebøjer, kan du også få store problemer med nerveforsyningen til bækkenbunden, da nerveforsyningen løber igennem musklen, og dermed kan blokere for nerverne og musklernes funktion. En stram psoas kan endda give smerter i kæben i form af kæbespændinger.

Psoas musklen har stor indvirkning på vores øvrige organer

Hoftebøjeren hænger sammen med hoften, og spiller en stor rolle for hofteleddets funktion og sundhed, da psoas centrerer lårbenshovedet i hofteskålen, så belastning og funktion af leddet bliver optimalt. Ved manglende centrering kan der opstå skader og slid i hoften og resten af kroppen.

I en sund krop fungerer musklen ved at massere rygsøjlen og organerne. Men når psoas musklen bliver stram og uelastisk, enten ved fysiske skader eller stressbelastninger, så kan det resultere i dårlig fordøjelse og nedsat lymfedrænage, da kroppens naturlige udrensningsprocesser bliver påvirket, når organerne ikke bliver stimuleret korrekt. 

Det menes også, at de reproduktive organer kan blive påvirket, når psoas major er i ubalance, hvilket har stor betydning for gravide og for kvinder efter fødsel, hvor mange kvinder lider af delte mavemuskler, som yderligere skaber ubalance i kroppen.

Musklen som suger alle følelser til sig

Psoas major er en muskel, som fungerer som en badesvamp, for alle de følelser vi bærer rundt på hver dag. Alle de gode, men især også de dårlige – bekymringer eller stress går lige i musklen og kan hæmme dens funktion.

Psoas major musklen er også kendt som ”sindets muskel” eller ”musklen med følelser”. Det er den muskel, som vi har en tendens til at smide alt negativitet eller dårlige oplevelser ned i, og det er også den muskel, som er med til at beskytte os, når der er fare på færde.

Det kan være fysiske traumer som:

 • Fald
 • Slag
 • Eller andre ting, hvor vi skal beskytte kroppen – ofte ved at krumme os sammen

Men psoas major reagerer også på følelsesmæssige belastninger som:

 • Stress
 • Bekymringer
 • Dårlige graviditeter
 • Fødselstraumer
 • Traumer efter operationer

Disse traumer påvirker psoas major i en sådan grad, at musklen bliver ”sur” og ”uelastisk”, som kan give symptomer på andre lidelser. Det sker fordi psoas major er en af de første muskler vi spænder op, når vi befinder os i en ”kampflugt” situation. Det er ganske enkelt en medfødt refleks, hvor kroppen opfatter smerte som stress, og psoas reagerer med det samme på stress.

Det kobler psoas major på den del af nervesystemets alarmberedskab, og er derfor også en budbringer for, når der er ubalancer i kroppen – ikke kun fysisk men også psykisk.

En af psoas’ vigtigste funktioner er at stabilisere din rygsøjle, hvilket betyder, at den spiller en stor rolle i relation til din kropsholdning.

Lidt om anatomien

Som tidligere nævnt er psoas major en del af muskelgruppen iliopsoas (hoftebøjerne). Den muskelgruppe består af iliacus, psoas major og psoas minor.

Psoas major er den dybeste muskel i din core. Den hæfter på indersiden af lårbenshovedet og løber videre op på hver sin side af rygsøjlen via alle lændehvirvler (L1-5) og diskusskiver, helt op til den 12 brystryghvirvel (T12). Det betyder, at den stort set påvirker alle organer og reproduktive organer i din bugvæg.

Det er en elastisk, saftig og dynamisk muskel. En muskel hvis tilstand i høj grad reflekterer, hvordan vi har det, og hvordan vi bruger vores krop.                         

Din psoas muskel har stor betydning for din kropsholdning

Psoas har stor betydning for din holdning. Hvis din psoas er kort og stram, så vil den forsøge at tilte dit bækken fremad, så du får øget lændesvaj. Vi kalder det ”glad hund”, som en hund der står og logrer med halen.

Omvendt, hvis psoas er forlænget og for svag, og dine haser tilmed er stramme, så vil dit bækken formentlig tilte bagud, med det resultat, at dit naturlige lændesvaj vil flade ud, og du vil få en flad bagdel. Det er dét vi i MavenogMig kalder ”bange hund”, som en hund der krummer sig sammen for at beskytte sig selv. Begge dele kan give lænderyg problematikker.

Det er også derfor, at genoptræningsprogrammet for delte mavemuskler arbejder meget med kropsholdning, åndedræt og udstrækning, og derfor at dette psoas kursus er kommet til, da mange klienter med delte mavemuskler samtidig døjer med en stram og uelastisk psoas muskel.

Hvad sker der, når Psoas musklen er påvirket

En stram eller uelastisk psoas muskel påvirker din kropsfunktion og kropsholdning – hvad enten du sidder ned, står op, går eller dyrker motion. Når musklen bliver uelastisk, kan den blive forkortet i den ene side og dermed opstår der asymmetri i kroppen, som kan medføre en masse problemer.

Følgende problemer kan blandt andet opstå:

 • Skævt bækken, hvor bækkenhalvdelen roterer og giver smerter
 • Roteret bækken og/eller rygsøjle
 • Scoliose
 • Fremadvippet bækken
 • Bagudvippet bækken
 • Fastlåst bækken

Mange kvinder oplever også smerter i underlivet, som kan skyldes mange ting, fx:

 • Cyster
 • Endometriose
 • Stress
 • Andre underlivssygdomme

Men ofte kan disse smerter behandles og forsvinde, ved at man løsner op for en stram psoas.

Det er kendt blandt alternative behandlere, at hele kroppen arbejder sammen, og flere indfaldsvinkler giver bedre målrettet behandling. Netop forståelsen af at flere dele af kroppen har brug for hinanden for at yde optimalt, gør det ekstra vigtigt, at der er fokus på en så vigtig muskel som psoas, der gerne både skal være elastisk og spændstig.

Dit åndedræt er nøglen til en sund psoas

Åndedrætsmusklen sidder fast på de første 3 lændehvirvler, og er dermed direkte indvævet og forbundet med psoas, som sidder fast det samme sted. Anatomisk set har psoas tæt forbindelse til både åndedrætsmusklen og nyrerne via det bindevæv, som omslutter dem, og musklen har stor betydning for de indre organer, fordi den arbejder som en pumpe i bughulen, som ilter og hydrerer psoas.

Da psoas er så tæt knyttet til dine organer, er den med til at ”massere” disse organer. Når psoas bliver stiv og uelastisk, bliver organerne ikke stimuleret på samme måde, og din blodcirkulation hæmmes og kan dermed blandt andet påvirke din fertilitet, og dine indre organers funktion, idet psoas musklen glider op og ned ad organerne i takt med dit åndedræt. 

Derfor omhandler MavenogMigs psoas kursus både øvelser og stræk – med og uden bolde, og med stor fokus på dit åndedræt som en del af øvelserne.

 

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her