Hvad har spændte lægmuskler med delte mavemuskler at gøre?

For de fleste af vores klienter, vil svaret nok være, at de to ting ikke har noget med hinanden at gøre. Men det er faktisk ikke helt korrekt. Snarere tværtimod.

Hvis du har spændte lægmuskler, kan det gøre, at hele kroppen låses ind i en stilling, som ikke er særlig hensigtsmæssig for din krop.

Spændte lægmuskler påvirker:

  • Din måde hvordan du står og går
  • Mennesker med delte mavemuskler

Når vi behandler delte mavemuskler, arbejder vi meget med ergonomi og hvordan du bruger din krop i din dagligdag. Vi arbejder ud fra principperne med at kroppen har to skåle – dit bækken og ribbenskasse, som er designet til at arbejde bedst, når de to skåle er over hinanden.

Bækkenpositionens vigtige rolle

Nogle mennesker har et fremadkippet bækken (anterior pelvic tilt), hvor bækkenet kipper frem af i forhold til den neutrale stilling, og skaber et øget lændesvaj, mens andre har et bagudkippet bækkenvip (postterior pelvic tilt), som ofte gør, at folks holdning falder sammen.

Den ideelle bækkenposition er neutral position, hvor det hverken kipper forover eller bagud, hvor du er i stand til at stå i aktiv stående stilling, med dit bækken og ribbenskasse over hinanden.

Fremadkippet bækken

Bagudkippet bækken

Neutralt bækken

Fremad- og bagudkippet bækken skyldes blandt andet:

  • Genetik
  • Ukorrekt træning
  • Dårlige arbejdsstillinger

Alt dette forplanter sig ud i resten af kroppen. Og her kommer spændte lægmuskler ind i billedet.

Hvis din krop er låst, er det svært at komme ind i den aktive stilling, og derved kan din mave ikke hjælpe med at holde dig på den rigtige måde.

Spændte lægge​ modarbejder aktive mavemuskler
Er dine lægge spændte, så overstrækker du ofte knæene. Hvis knæene er overstrakte, er det meget besværligt at kunne vippe bækkenet frem eller tilbage. Derved kan du have svært ved at få det ind i den neutrale stilling og finde grundspændingen i maven.

Har du også et fremadkippet bækken, er det særlig vigtigt, at du husker på, at den korrekte måde at gå på er, at sætte hælen ned først, og lade resten af foden følge med. Ved at sætte hælen ned først, hjælper du helt automatisk dit bækken med at komme ind i den neutrale position, og her kan spændte lægmuskler modarbejde dig.

Det er sådan, at vores inderste mavemuskel, også kaldet korsetmusklen eller trans versus, er lidt besværlig, og kun kan og vil være aktiv, hvis den har en bestemt stilling – og det er de to føromtalte skåle. Så ganske enkelt: hvis du ikke kan vippe bækkenet ind i den neutrale stilling, så kan mavens muskler ikke være aktive som de skal være.

Sådan får du spændingen løst op i dine lægge

Hvis du har spændte lægge, kan du strække dine lægmuskler ud ved at lave et godt lægstræk.

Du kan vælge at bruge én af følgende:

  • Håndvægt
  • Vandflaske
  • Duploklodser (som bliver sat sammen)

Du sætter den ene forfod op på din håndvægt/duploklods eller hvad du har valgt at bruge, samtidig med at du sætter hælen i gulvet. Med det andet ben tager du et skridt foran benet der er hævet. Mærk strækket på din læg.

Du kan også lave strækket op ad en væg som vist på billedet.

Det er en rigtig god idé at strække dine lægge ud flere gange om dagen, hvis du har tendens til at dine lægge er spændte. Det er især en rigtig god idé at gøre det inden du skal ud og gå eller løbe, for det er nærmest umuligt at gå i den aktive stilling, hvis lægmusklerne spænder op. På din gåtur vil de automatisk spænde mere op, da musklen er blevet forkortet over tid.

Så gør dig selv den tjeneste at hjælpe dine lægge med at blive forlænget igen, din krop vil takke dig for det.   

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her