Hvad er en rectus diastase?

Rectus diastase – når der opstår delte mavemuskler

Alle babyer fødes med en rectus diastase, men de delte mavemuskler samler sig normalt ved tre års alderen. Rectus diastase kan opstå igen senere i livet og kan ramme både mænd og kvinder. Delte mavemuskler kan både forebygges og helbredes med de rette træningsøvelser.

Se med herunder, hvis du gerne vil vide mere om rectus diastase, hvorfor det opstår, og ikke mindst hvad du kan gøre, hvis du – eller én du holder af – lider af delte mavemuskler.

Symptomer på rectus diastase

Oftest er det den gravidlignende mave, som er det første symptom, man oplever. Maven forsvinder ikke, lige meget hvor meget man taber sig eller træner sin mave… tværtimod! Topmaven skyldes, at det udstrakte og tynde bindevæv ikke er stærkt nok til at holde organerne på plads inde i kroppen. Derfor rykker de sig nedad og fremad.

Rectus diastase i forbindelse med graviditet

I forbindelse med graviditeter og fødsler bliver bindevævet i det yderste lag mavemuskler kontinuerligt udsat for stræk, ryk og indefrakommende pres ved navleområdet. Derved kan der opstå delte mavemuskler – en rectus diastase.

Mange kvinder får at vide, at de bare skal lære at leve med deres delte mavemuskler efter en graviditet, og at det eneste andet alternativ er en operation. Vel og mærke en operation der sjældent foretages på det offentliges regning.

Heldigvis er vores erfaring at langt de fleste kan genoptræne og hele de delte mavemuskler og undgå en operation. Vi har specialiseret os i viden om rectus diastase, og gennem vores træningsprogram kan vi også hjælpe dig med at hele dine delte mavemuskler og få strammet op på den udbulende mave. Find vores træningspakker her eller læs mere om træning under Træningen oppe i menuen.

Hvad er en rectus diastase?

Diastase betyder adskillelse eller separation. Rectus refererer til det latinske navn m. Rectus Abdominis for det yderste lag mavemuskler. På dansk kalder vi rectus abdominis for den lige mavemuskel. Tilstanden rectus diastase er altså, når det yderste lag mavemuskler (rectus abdominis) deler sig på midten. Det vil sige, at de to halvdele af musklen flytter sig længere ud på siderne af maven og væk fra hinanden.

Rectus abdominis-musklen består af to halvdele, der løber fra brystbenet og ned til kønsbenet på hver sin side af navlen. De to dele samles i midten af en linie bindevæv kaldet linea alba. Musklen er fuldstændig omsluttet af andre tynde lag bindevæv kaldet rectusskeden. De andre to lag af mavens muskler, de ydre og indre skrå mavemuskler (m. Obliquus Externus og Internus Abdominis) og den indre tværgående mavemuskel (m. Transversus Abdominis), fæster sig i rectusskeden. Alle mavens lag af muskler hænger derfor som sådan sammen med hinanden. Deres funktioner er at støtte din ryg og indre organer, samt at skabe bevægelse i rygsøjlen.

Når en rectus diastase (delte mavemuskler) opstår, bliver bindevævet (linea alba) helt tyndt og svækket, da det strækkes sidelæns som musklen deler sig. Forestil dig at det svækkede bindevæv bliver som tyndt madfilm; det er nu ikke længere dine mavemuskler som støtter dine organerne, men bindevævet.

Jo tyndere bindevævet bliver, jo større bliver adskillelsen af mavemusklerne, og jo mere alvorlig bliver tilstanden.

Gener ved delte mavemuskler

Kvinder og mænd finder ofte først ud af, at de har en rectus diastase, når der begynder at opstå gener.

Som følge af delte mavemuskler kan man opleve forskellige ubehagelige gener:

Workshop - genoptrænings af rectus diastase / Maven og Mig

BESTIL PLADS PÅ WORKSHOP
(DATO FØLGER)

  • Lændesmerter
  • Ustabilt bækken
  • Fordøjelses- og tarmbesvær
  • Udbulende mave
  • Stress inkontinens

Det skyldes, at mavemusklerne ikke længere fungerer som støttesystem for ryggen og ikke er i stand til at holde organerne på plads.

En af de mere alvorlige følger af en rectus diastase er forskellige former af brok. Brok er en udposning af de indre organer gennem et svagt sted i bugvæggen. Navlen udgør et svagt punkt i linea alba. Derfor opstår navlebrok ofte som følgegene af en rectus diastase. Navlebrok genkendes ved, at navlen stikker ud.

Vores program kan forebygge alle former for brok og behandle navlebrok.

Mænd kan også få en rectus diastase

Mange – herunder også mænd – går rundt med delte mavemuskler uden at vide det, da det desværre er et meget skjult problem, som der er alt for lidt fokus på.

Nogle øvelser og sportsgrene belaster rectus abdominis og bindevævet forkert og kan derfor enten gøre en rectus diastase større eller skabe en. Selv de mest almindelige og ofte anbefalede maveøvelser kan få mavemusklerne til at dele sig. Hos mænd opstår diastasen oftest på grund af forkert træning af mavemusklerne. Kvinder kan også blive ramt af diastase på grund af forkert træning.

Rectus diastase kan også opstå som følge af stor overvægt omkring maven. Dette ses særligt som den såkaldte ”øl-mave” hos mænd.

Skal vi hjælpe dig?

Læs mere om vores træningstilbud og træningspakker her på siden. Hvis du har nogen spørgsmål til træningsmetoderne eller er i tvivl om, hvorvidt træningen også kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at sende os en mail på info@mavenogmig.dk, så vender vi hurtigt tilbage til dig igen.

0 tanker om “Hvad er en rectus diastase?

Skriv et svar

Gratis

Rectus diastase / delte mavemuskler:

Få vores 3 bedste råd til hverdagen

Begge stadier af mavens anatomi Ja tak - send dem med det samme!
Nej tak - ingen gratis råd til mig
 
There are no products