Hvad er en genoptræningssplint

Hvad er en genoptræningssplint og hvordan hjælper den?

Genoptræningssplinten er en vigtig del af genoptræning af rectus diastase, sammen med resten af vores genoptræningsprogram. Dens formål er:

  • At aflaste det beskadiget bindevæv (linea alba), så det får ro til at hele.
  • At positionere muskellagene i din bugvæg mere hensigtsmæssigt, så de bedre kan arbejde.
  • At give sensorisk feedback fra dit core område op til din hjerne, så du bedre kan bruge dine coremuskler i dagligdagen.
  • At bevidstgøre hele dit bevægemønster, så du lettere kan lave om på uhensigtsmæssige bevægevaner. 

Sådan skal genoptræningssplinten bruges

   • Genoptræningssplinten skal bruges 24/7, fra du starter med at genoptræne og i alt den tid det tager at hele din diastase
   • Den skal bæres udenpå en tynd og tætsiddende bluse eller undertrøje af naturligt materiale, så den ikke irriterer huden. Se vores silkebluser til formålet her 
   • Husk at splinten ikke kan stå alene, men skal bruges som del af resten af vores genoptræningsprogram
   • Splinten skal IKKE være en sovepude som du hænger i, men en reminder til et aktivt core hele dagen
   • Splinten er kun midlertidig, indtil du er færdig med at genoptræne

Sådan bruger du genoptræningsplinten som gravid

   • Genoptræningssplinten kan bruges fra graviditetsuge 12
   • Splinten skal bruges i så mange af dine vågne timer som du kan tolerere den
   • Ikke alle gravide kan have splinten på hele dagen, men alt gør en forskel, så den skal bæres så meget som muligt
   • Programmet for gravide kan godt følges, også selvom splinten kun bæres få timer dagligt
   • Døjer du med graviditetsrelaterede gener så som smerter i lænden, bækkensmerter, brok, smerter i maven, iskias smerter osv. kan du stadig bruges splinten og få meget glæde af den støtte den vil give, hele dit coreområde, i mens du genoptræner

Genoptræningssplinten svækker ikke dine ryg- eller mavemuskler

Når vores genoptræningssplint bruges efter hensigten, skal den hverken sidde stramt eller bruges som en passiv støtte. Derfor risikerer du ikke at blive svækket af den. Splinten skal altid bruges som en del af vores genoptræningsprogram, og vil ingen virkning have alene.

Et korset, som mange fejlagtigt kommer til at sammenligne den med, sidder derimod meget stramt, og udgør en passiv støtte som på sigt vil svække hele dit core. Det gør den fordi den simpelthen overtager transversusmusklens funktion.

Transversusmusklen, kroppens naturlige korset, er beregnet til at kunne stabilisere dig i alle daglige gøremål, og når vi genoptræner er det transversus musklen vi træner op til at kunne gøre lige netop dette.

Næsten alle kan bruge genoptræningssplinten

Stort set alle kan bruge vores genoptræningssplint. Dog er der nogle få undtagelser. Lider du af nedsynkning i underlivet, af svær grad, eller svære hjerteproblemer er det ikke sikkert at du kan bruge genoptræningssplinten 24/7.

Lider du af fremfald i svær grad (nedsunken livmoder, blære eller endetarm), kan du godt bruge genoptræningssplinten så længe du ikke føler pres på bækkenbunden.

Det er vigtigt, at den ikke sidder for stramt. Har du fremfald af grad 1 eller 2 kan du sagtens bruge vores online hjemmetræningsprogram inklusiv splint.

Lider du af sværere grad af fremfald anbefaler vi dog personligt forløb, så vi sikrer at genoptræningen forløber hensigtsmæssigt.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du kan bruge vores genoptræningssplint så tag kontakt os for vejledning.