Mænd kan også få delte mavemuskler

Mænd kan også få delte mavemuskler

Mange mænd går rundt med delte mavemuskler uden at vide det. Delte mavemuskler (også kaldet rectus diastase) er desværre et meget overset problem, som der er alt for lidt fokus på.

Delte mavemuskler opstår, når det yderste lag mavemuskler deler sig på midten. Det betyder, at de to halvdele af musklen flytter sig længere ud på siderne af maven og væk fra hinanden.

Når dine mavemuskler deler sig, kan der opstå mange gener og problematikker relateret til din core.

Heldigvis kan delte mavemuskler heles og genoptrænes med korrekt træning, lige meget hvor længe du har haft tilstanden.

Kendetegn for delte mavemuskler hos mænd

Alle er forskellige, så delte mavemuskler kan se ud på flere måder. Der er dog 4 mest klassiske kendetegn ved delte mavemuskler hos mænd:

  • Toblerone-mave eller trekantsmave, som går op i en spids trekant, når du rejser dig fra en liggende stilling. Sidder ofte lige i bugvæggens midterlinje ved og over navlen.
  • Skyttegraven, der ligner et hul i mavens midterlinje, når maveskindet trækker sig ned forbi mavemusklerne og skaber en kløft i maven. Afhængigt af hvor overudviklet de yderste mavemuskler er, kan det være synligt i alle positioner, eller kun synligt når du ligger på ryggen.
  • Den udspilende eller oppustede mave, der ikke er så mærkbar i midterlinjen. Hele mavemuren skubber konstant ud for at forsøge at stabilisere den svækkede. Det kan ligne en “ølmave” på en ellers trimmet mand.
  • Den udbulende mave eller topmaven, som skyldes at kernemusklerne er så inaktive, at maven kollapser og afslappes hele tiden.

Delte mavemuskler kan opstå af flere årsager

Hos mænd opstår delte mavemuskler oftest på grund af forkert træning af mavemusklerne. Nogle øvelser og sportsgrene belaster det yderste lag mavemuskler og bindevævet forkert, og kan derfor enten forværre en deling af mavemusklerne eller skabe en.

Faktisk kan de mest almindelige og ofte anbefalede maveøvelser få mavemusklerne til at dele sig, som fx almindelige mavebøjninger og planke.

Forkert holdning kan også medføre delte mavemuskler. Ligeledes kan delte mavemuskler opstå som følge af stor overvægt omkring maven. Det ses særligt som det vi kalder ”ølmave” hos mænd.

Vi har udviklet flere ergonomiguides, som kan hjælpe dig til en bedre og korrekt kropsholdning.

20191017_101753

Her ses et eksempel på en mand med toblerone mave. 

Gener ved delte mavemuskler vores klienter oplever

Hver person har sin egen kombination af gener, når de har delte mavemuskler og funktionel kernesvaghed.

Vores klienter oplever blandt andet følgende:

  • Ustabil nedre ryg med lændesmerter
  • Træg tarmfunktion og/eller forstoppelse
  • Rygsmerter (nedre, midt eller endda øvre ryg)
  • Udbulende mave, der bliver værre med traditionelle maveøvelser
  • Svaghed i din kropsstramme, der påvirker din kropsholdning og din evne til at løfte eller træne
  • En skyttegrav eller en trekantform ned ad din maves midterlinje, når du krummer ryggen, hoster eller anstrenger dig på anden måde

Generne skyldes, at mavemusklerne ikke længere fungerer som støttesystem for ryggen, og derfor ikke er i stand til at holde dine organer på plads. Det er kun dit svækkede bindevæv der støtter.

Jo mere svækket bindevævet bliver, jo større bliver adskillelsen af mavemusklerne, og tilstanden bliver mere alvorlig.

Har du delte mavemuskler?

Du kan kontrollere din egen mave, for at finde ud af, om du har delte mavemuskler.

Målingen bliver selvfølgelig ikke helt præcis, men du kan helt sikkert mærke, om du har et mellemrum eller ej, og nogenlunde hvor bredt det er.

Læs mere om hvordan du kontrollerer dig selv for delte mavemuskler her.

Hvis du er i tvivl, eller hvis du opdager, at du har delte mavemuskler og vil have en mere præcis måling, kan du altid blive undersøgt af os.

Skal vi hjælpe dig med genoptræning af dine delte mavemuskler?

Delte mavemuskler kan heldigvis både forebygges og helbredes med de rette træningsøvelser.

Vi har udviklet et helt unikt genoptræningsprogram, som vil hele og forebygge dine delte mavemuskler.

Når du bruger vores genoptræningsteknikker, vil du opleve, at din mave vil flade ud, du vil få en stærkere core og en bedre kropsholdning, der vil mindske eventuelle smerter.

Ole, 60 år, workshop deltager sommeren 2020

Her ser du Ole på 60 år, og den store forvandling han har opnået ved et forløb hos MavenogMig.

Ole blev opereret for blindtarmsbetændelse for en del år siden. Han fik eftervirkninger af operationen med blæreproblemer, og senere blev han akutindlagt og opereret for slap blære (prolaps).

Ole fik efterfølgende den såkaldte tobleronemave, som af lægen blev betragtet som navlebrok. Efter besøg på Køge Sygehus, fik han at vide, at han havde delte mavemuskler. Lægen fortalte, at Ole ikke kunne gøre noget ved det, udover at bruge et korset.

Oles kone fik øje på MavenogMig på nettet, og Ole tog til et infomøde hvor han fik en stor aha-oplevelse. Han startede derefter på vores workshop, og opnåede på kort tid en stor og positiv forvandling, hvor hans delte mavemuskler lukkede sig, og hans rygsmerter blev væsentligt reduceret.

Har du spørgsmål, hører vi meget gerne fra dig

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om vores genoptræningsprogram kan hjælpe dig, er du velkommen til at sende os en mail på info@mavenogmig.dk.

Du er også meget velkommen til at følge med på vores Facebookside og Instagram. Her deler vi vores viden om delte mavemuskler.

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her

0AB1BFFE-04EE-45C1-B09E-C45DBFA3B68C

UNDGÅ AT FORVÆRRE DELTE MAVEMUSKLER

Gør som over 6000 andre, og få vores e-bog her